Jackson’s View Estate Playground

Jackson’s View Estate Playground

This large playground is nested on the side of a hill protecting it from the main Jackson’s View Estate drive. The playground design is far enough from the wetland not to cause concern but close enough to the shelter and picnic facilities to be supervised by families enjoying what the main park has to offer.
Designed as an “all-ability” playground, it offers sensory experiences throughout and wheelchair access to 70% of the activities. There was a conscious decision to include the following features:
  • A toddlers area, separate from the more senior children
  • Equipment suitable from age 2 to 18
  • A wide range of activities such as climbing, spinning, swinging, sliding, hiding…
  • Tactile experiences with the use of varied materials such as concrete, stainless steel, wood, plastic, rubber, soft and rough leaved plants
  • Sensory garden with scented and textured plants, music panels and bells and concealed telephone tubes.
  • Coloured concrete paths for wheelchairs and tricycles
Based on the theme of West Gippsland Endangered Animals, the playground offers not only opportunities for local and other Victorian artists to be involved in the provision of sculptural play- equipment but also educational (and fun!) experiences for the children and their parents.
It has proven very popular with not only the neighbourhood but the wider region as people drive from nearby towns or detour after school.
Jackson’s View Estate Playground
Client
Cartagen Group P/L
Location
Drouin, West Gippsland , VIC
Size 
50 Ha
Consultancy Type
Part of multi-disciplinary team
Westbourne Grammar School Masterplan and courtyards

Westbourne Grammar School Masterplan and courtyards

When Westbourne Grammar School engaged Laycock and Jaquet to establish a landscape masterplan, the grounds were presenting with a tired look, suffering from drought, lack of maintenance, traffic pressures and an ad-hoc approach to problem solving.
The Masterplan offered a systematic approach to all aspects of ground maintenance, new courtyard designs based on simplified traffic patterns, a new plant palette and a full implementation strategy.

Following up from this work, we were commissioned to design the Junior school courtyard which was covered with bitumen, served mainly as a thoroughfare and was cold and uninviting.
The brief included providing a venue for assemblies, outdoor art classes and performances, shade, informal sitting areas, planting and disable access.

A central space was created with low tables with rubberised paving below which the children sat on at lunchtime but kneeled at for outdoor classes. The space was punctuated with brightly colour seating walls, concrete paving and soft and fragrant planting, whilst bordered by more private and secluded spaces.
The design of the courtyard creates a dynamic space through colour and textures which provided the courtyard with a new focus for the renovated Junior school and lent it a contemporary edge.

Westbourne Grammar School Masterplan and courtyards

Client
Westbourne Grammar

Location
Truganina, VIC

Size 
48 Ha

Consultancy Type
Lead