Vincent Square Park

Vincent Square Park

ENTER DESCRIPTION HERE

Vincent Square Park

Client
Cartagen Group p/l

Location
Drouin, Vic

Size 
0.21Ha

Jackson’s View Estate Playground

Jackson’s View Estate Playground

This large playground is nested on the side of a hill protecting it from the main Jackson’s View Estate drive. The playground design is far enough from the wetland not to cause concern but close enough to the shelter and picnic facilities to be supervised by families enjoying what the main park has to offer.
Designed as an “all-ability” playground, it offers sensory experiences throughout and wheelchair access to 70% of the activities. There was a conscious decision to include the following features:
  • A toddlers area, separate from the more senior children
  • Equipment suitable from age 2 to 18
  • A wide range of activities such as climbing, spinning, swinging, sliding, hiding…
  • Tactile experiences with the use of varied materials such as concrete, stainless steel, wood, plastic, rubber, soft and rough leaved plants
  • Sensory garden with scented and textured plants, music panels and bells and concealed telephone tubes.
  • Coloured concrete paths for wheelchairs and tricycles
Based on the theme of West Gippsland Endangered Animals, the playground offers not only opportunities for local and other Victorian artists to be involved in the provision of sculptural play- equipment but also educational (and fun!) experiences for the children and their parents.
It has proven very popular with not only the neighbourhood but the wider region as people drive from nearby towns or detour after school.
Jackson’s View Estate Playground
Client
Cartagen Group P/L
Location
Drouin, West Gippsland , VIC
Size 
50 Ha
Consultancy Type
Part of multi-disciplinary team
Westbourne Grammar School Masterplan and courtyards

Westbourne Grammar School Masterplan and courtyards

When Westbourne Grammar School engaged Laycock and Jaquet to establish a landscape masterplan, the grounds were presenting with a tired look, suffering from drought, lack of maintenance, traffic pressures and an ad-hoc approach to problem solving.
The Masterplan offered a systematic approach to all aspects of ground maintenance, new courtyard designs based on simplified traffic patterns, a new plant palette and a full implementation strategy.

Following up from this work, we were commissioned to design the Junior school courtyard which was covered with bitumen, served mainly as a thoroughfare and was cold and uninviting.
The brief included providing a venue for assemblies, outdoor art classes and performances, shade, informal sitting areas, planting and disable access.

A central space was created with low tables with rubberised paving below which the children sat on at lunchtime but kneeled at for outdoor classes. The space was punctuated with brightly colour seating walls, concrete paving and soft and fragrant planting, whilst bordered by more private and secluded spaces.
The design of the courtyard creates a dynamic space through colour and textures which provided the courtyard with a new focus for the renovated Junior school and lent it a contemporary edge.

Westbourne Grammar School Masterplan and courtyards

Client
Westbourne Grammar

Location
Truganina, VIC

Size 
48 Ha

Consultancy Type
Lead

Methodist Ladies College Playground

Methodist Ladies College Playground

In the heart of this prestigious Methodist Ladies College school grounds lies a rectangular remnant of an old established neighbouring garden.
Amongst established trees and adjacent to the Junior School, this land was to become the main playground for girls aged between 7 and 12 years.

A school masterplan was developed to allocate areas of passive and active recreation, as well as outdoor teaching.
The proposals explored alternative forms of play whilst focusing on the imagination – and typical behaviour patterns – of young girls.
The final scheme, developed with teachers and parents, offers a timber stage for performance and teaching space under old protected elm trees; a green maze with colourful panels for privacy; a display of artwork; a main playground structure with crooked floors, see-through panels, a jail and a disabled ramp with an associated cluster of small cubby houses.
The design was inspired by the great Australian shed in keeping with the rustic character of the land.

Methodist Ladies College Playground

Client
MLC

Location
Kew, VIC

Size 
0.5 Ha

Consultancy Type
Lead

L’art du Jardin, Garden Show

L’art du Jardin, Garden Show

L’art du Jardin in Paris is the French equivalent of the Chelsea Flower show (UK) and the Royal Melbourne Garden Show (AU), with the only difference that it does not award medals. As part of a European marketing campaign Qantas commissioned our practice to design and construct an Australian Garden for the show.The brief was simple: represent Australia with the colours red, blue and green.The entrance to the garden depicted a runway with integrated floor lights for night activities and opening cocktail party. From there the visitor was guided through a series of rooms:
  • The Red Centre, with red soil, grasses together with magpies and emus.
  • The beaches with sand, coral and surf boards.
  • The rainforest with tree ferns, mosses and a creek.
All three were separated by a passageway representing a Qantas plane.The main challenges were the distance and availability of Australian material in Europe.
A large proportion of the garden was sourced from Australia and freighted free of charge by Qantas. A variety of Australian photographers and Aboriginal painters were represented (with their permission and payment of royalties) on printed textile banners which framed the garden. Only the soils (sourced from south of France) and most of the plants (except the tree ferns) were sourced in France and England. Due to tight timeline and budget, all the preparation was done in Australia and culminated in 3-day construction frenzy on site. The bulk of the site work and coordination should be credited to Brett Foulis who was working for us at the time.
The garden was a great success and attracted the attention of all visitors.

L’art du Jardin, Garden Show

Client
Qantas

Location
Paris, France

Consultancy Type
Lead, Design and Construct