WSUD retrofit

WSUD retrofit

A streetscape enhancement project combined with WSUD retrofitting. Designed by Stormy Water Solutions and documented by Procivil Engineers, the vegetated swales act as traffic calming devices. They provide much needed treatment for large catchment will runs into the Mullum Mullum creek. Designed to be low and easy maintenance, these constructed swales enhance the neighbourhood with native planting and street trees , all in keeping with the adjoining Mullum Mullum bushland corridor nearby.

WSUD retrofit

Client
Maroondah City Council

Location
Ringwood

Size 
1.16 Hectares

Consultancy Type
Sub-consultant

Sherbrook Reserve

Sherbrook Reserve

Working closely with Stormy Water Solutions and in response to Council’s WSUD initiatives, the proposal considers the existing playground and the topographical limitation on site. The aim is to incorporate the stormwater run-offs into a landscaped swales terminating into a lower rain garden, with particular emphasis on safe and aesthetic integration of all WSUD and treating elements into the playscape.The landscape concept draws on the local ecology, water patterns and the potential to educate and entertain children within a WSUD element. A sculptural platypus covers the pipe outlet. From there the run-offs are directed into a planted swales and children encouraged to play within the adjacent planted spaces where patterns and detailed spaces are more conducive to imaginative play. A series of elevated large stepping stones enable traffic from one end of the system to the other and protect plants within the swale from excessive foot traffic. A deck partially covering the rain garden acts as a destination for children and passers-by along the Mullum-Mullum bike path.
Sherbrook Reserve
Client
Maroondah City Council – Engineer section
Location
Ringwood, VIC
Size 
688 m2
Consultancy Type
Sub-consultant to Stormwater Specialist
Achievement
Innovation in incorporating WSUD and play functions
Jackson’s View Wetland

Jackson’s View Wetland

In collaboration with Stormywater Solutions, Craig Civil Design and Melbourne Water, our practice designed this award-winning wetland amongst a strand of remnant Strzelecki Gums, a species protected under Victorian Legislation. With carefully placed artwork, unique purposely designed playground and shelter, islands for fauna habitat and boardwalks throughout, the wetland has become the heart and pride of the local community.
Jackson’s View Wetland
Client
Cartagen Group P/L
Location
Drouin, West Gippsland , VIC
Size 
9 Ha
Consultancy Type
Sub-consultant to Civil Engineers
Achievement
Winner of the SIAV 2013 Award for Excellence in Infrastructure
Winner of the 2017 UDIA Vic Jury’s Award and Award for Residential Developments over 250 lots
Finalist of the 2018 UDIA National Award
Wharparilla Wetland and reserves

Wharparilla Wetland and reserves

Just outside of the Echuca township and a stone throw from the Mighty Murray River lays a 224Ha parcel of flat land in private hands. Although used for intensive agricultural purposes for many decades, the land is now being developed as a semi-rural housing estate. Crucial to the development is a green spine which harbours a complex Stormwater Management Plan developed by Stormy Water Solutions.

The aim is to drain the entire estate using grassed swales and limited pipe system, all of which feed a string of ponds within the central open space corridor, a space reminiscent of the Billabongs which flank the Murray River.

The landscape consists of mown and unmown grassed areas, regeneration areas for the iconic River Red Gums, an extensive path network, some boardwalk and playground in key areas.

The landscape concept is split into 2 distinct zones: the central more densely populated zone, when the landscape will be mown with family-type activities and the periphery where the landscape is to blend into the local bushland character of the Murray’s open riparian forest.

Wharparilla Wetland and reserves

Client
Millar Family

Location
Echuca, VIC

Size 
15 Ha

Consultancy Type
Sub-consultant to Planners/civil engineers

Achievement
Largest greenfield development in Echuca

Bonbeach Retarding and Bioretention basins

Bonbeach Retarding and Bioretention basins

Florence Jaquet Landscape Architect was engaged by VicUrban as part of the redevelopment of the old TAFE site into a 100 lot residential estate adjacent to Paterson River Country Club. Significant indigenous heath and large established Coastal Banksia trees adorn the site and were retained as part of the four local parks within the estate.

The main open space acts as a retarding basin and bio-retention pond mitigating and treating surrounding run-offs in storm events. Small WSUD (Water Sensitive Urban Design) swales in the nature strips treat the run-offs from the estate before they enter the main bio-retention basin which has been purposely designed using an angular and very contemporary layout showcasing that WSUD does not need to be naturalistic in appearance.
Bonbeach Retarding and Bioretention basins
Client
Vic Urban
Location
Bonbeach, VIC
Size 
1.5Ha
Consultancy Type
Part of a multi-disciplinary team
Achievement
Largest greenfield cemetery project in NSW